top of page
Search
  • Writer's pictureRORO

Zakaj lepilni trak ne lepi v mrazu?

Za popolno razumevanje vzroka, zakaj lepilni trak v mrazu ne drži, je treba upoštevati različne vrste razpoložljivih lepil in način njihove izdelave. Nekateri se uporabljajo kot tekočina in se nato pretvorijo v trdno snov. Glede na njihovo funkcijo so ustrezno oblikovane.


Kaj se točno zgodi s trakom na mrazu?

Lepilni trak se razlikuje od drugih lepil, saj ima lastnosti tako tekočine kot trdne snovi. Tekoča komponenta je potrebna za zagotovitev "vlažnosti" (lepljivost ali lepljivost) za dober začetni stik, trdna komponenta pa je kritična, da se upre kakršnimkoli silam, ki bi lahko ogrozile odstranitev aplikacije.Toda ko pride do hladnih temperatur, se tekoča komponenta lepilnega traku strdi, podobno tistemu, kar se zgodi z maslom v hladilniku. Trak izgubi svojo naravno obliko in splošno lepljivost. Zato ne more več vzpostaviti ustreznega stika, potrebnega za dobro oprijemljivost. Če temperature še naprej padajo, bo trak sčasoma zamrznil, tako da bo tekoča komponenta postala trdna snov, ki ne lepi.


Kdaj trak zamrzne na hladnem?

Torej, pri kateri temperaturi se to zgodi? To je odvisno od vrste in oblike lepila. Tipični lepilni trakovi bodo neuporabni še pred temperaturo ledišča, medtem ko bodo drugi lepilni trakovi lepili še pod lediščem.


Kadar trak ne lepi, ker je prehladno, imate dve opciji:

Povečajte temperaturo traku in temperaturo površine na katero se trak lepi, idealna je sobna temperatura, okoli 20 stopinj Celzija.

ali

Kupite trak, ki je posebej zasnovan za delo v hladnem prostoru.


Bistvo je, da uporabljate pravilen lepilni trak, ki bo ustrezal vaši aplikaciji.

52 views0 comments

Comments


bottom of page