top of page
Image by Kier in Sight Archives

ZAŠČITA PRED VLAGO

Sredstva za sušenje so higroskopske snovi (adsorbentne na vlago), ki se pakirajo in uporabljajo za zaščito izdelkov pred škodljivimi vplivi vlage. Trije najpogosteje uporabljeni in znani so zeolit, bentonitna glina in silikagel, ki se uporabljajo za zaščito izdelkov iz tekstila, usnjenih izdelkov, elektronike, kovinskih komponent in živil za farmacevtske izdelke, prehranske izdelke in medicinske pripomočke.
Pri nabavi in uporabi embalaže se srečujemo vrsto različnih zahtev pri izbiri pravega sušilnega sredstva za posamezne proizvode. Bentonitna sušilna sredstva so naravna, trajna rešitev glede sušenja za embalažo, nadzor vlage, vsebnost vlage, pa tudi glede minimalnega vpliva bentonitne gline in silikagela na okolje. Sintetični zeolit (natrijev alumosilikat) zagotavlja konstantne lastnosti, pri čemer njegova proizvodnja ne predstavlja tveganja za okolje. Zeolit je prijazen do okolja, tudi ko je nasičen z vlago.  

_edited.jpg

GLINA

Glina, imenovana tudi bentonit, je proizvod popolnoma naravnega izvora. Pridobivajo ga neposredno iz zemlje, popolnoma posušijo in nato zmeljejo ter zdrobijo v granule.

Aktivirana glina je posebej porozen in higroskopičen material, ki je veljavna alternativa dražjemu silikagelu. Aktivirana glina ima odlične lastnosti vpijanja vlage in je popolnoma naraven izdelek, ki nima niti najmanjših kontraindikacij pri odlaganju po koncu življenjskega cikla.

Ima do 35 % NIŽJO adsorbcijsko kapaciteto kot zeolit. Problem je tudi zagotovitev konstantne adsorbcije, saj so gline o  naravni minerali in lastnosti so močno odvisne od lege nahajališča. ) Glede na to, kar zapakirana glina nudi, je cena izdelka visoka. Nihanja v lastnostih pa predstavljajo tveganja pri uporabi.

SILICA GEL.png

SILICA GEL

Majhni paketi silikagela se nahajajo v vseh vrstah izdelkov v funkciji sušilnega sredstva - adsorbirajo in zadržujejo vodno paro. Pri usnjenih izdelkih in živilih kot so feferoni lahko pomanjkanje vlage omeji rast plesni in zmanjša kvarjenje. Pri elektroniki zmanjša kondenzacijo, ki lahko poškoduje elektroniko. V primeru shranjevanja tablet v rahlo vlažni embalaži bi kondenzacijska vlaga uničila tablete. Majhne vrečke silikagela najdemo povsod, kjer obstaja možnost, da preveč vlage uniči izdelek.
RORO ponuja silikagel, ki lahko absorbira okoli 40 odstotkov svoje teže v vlagi in tako zmanjša relativno vlažnost v zaprti embalaži na približno 40 odstotkov.

_edited.jpg

ZEOLIT

RORO priporoča uporabo zeolit sušilnikov, Vsi izdelki na osnovi zeolitov  so ekološko neoporečni. Skrb za okolje poteka tako v času proizvodnje kot po iztrošenosti izdelka. Po uporabi izdelek ni strupen in ga lahko celo uporabimo v vrtu za zadrževanje vlage rastlinam.

Poleg lastnosti je seveda zelo pomembna cena proizvoda. Pri lastnostih pa moramo omeniti, da ima izdelek zeolit dvojni učinek: poleg sušenja, ki je osnova za zaščito pred vlago, tudi adsorbira vonj.

bottom of page